Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е Спасовден

| обновлено 21.05.15 12:35
Фото: pravoslavieto.com
Българската православна църква чества празника Възнесение Господне или Спасовден. Името идва от тълкуването, че с Христовото Възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Много миряни присъстваха на празничната служба, с която църквата отбелязва възкачването на Иисус Христос на небето 40 дни след Възкресението. Тази година Спасовден съвпада с деня, в който почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.

Патриарх Неофит оглави празничната Света литургия за двата празника в столичната църква "Възнесение Господне". За храмовия празник за поклонение е пренесена иконата "Света Богородица" от манастира Козиница в Гърция, с вградени мощи на четирима светци. Много миряни присъстваха в храма.

Този ден е много важен в годишния цикъл на църковните празници. До днес се поздравявахме с "Христос Возкресе!". Това е последният ден на Пасхалния цикъл. След няколко седмици навлизаме в Петровия пост, казва жена, била на литургията. 

Много голям празник. Всички християни го почитат, както и ние. Този празник е абсолютно невероятен, защото имаме съвпадение на Св. Константин и Елена, съвпадение на Възнесение Христово и тази божествена икона, която е дошла тук в този храм и самият патриарх български изнася службата. Много съм развълнувана и вярвам, че това за българския народ е голяма благодат, допълва друга. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!