Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ангела Меркел не очаква среща на Г-8, докато Русия не промени действията си в Украйна

| обновлено 21.05.15 12:22
Ангела Меркел
Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не очаква провеждането на среща във формата Г-8 с участието на Русия, докато Москва не подкрепи общите ценности на демокрацията и върховенството на закона.

В реч пред германския парламент Меркел подчерта, че обстановката в Украйна е причината, поради която най-развитите индустриални държави ще се срещнат в Германия следващия месец във формата Г-7 без участието на Москва.

За нас Г-7 е общност на ценности. Това означава, че работим заедно за свободата, демокрацията и върховенството на закона. Това означава спазване на законите и териториалната цялост на държавите, заяви Меркел.

Германският канцлер подчерта, че към момента действията на Русия в Украйна са в разрез с тези ценности.

В същата реч германският канцлер изключи и възможността Украйна да стане член на ЕС в обозримо бъдеще. Проектът на ЕС "Източно партньорство" с бившите съветски държави "не е инструмент" за разширяване на ЕС, заяви тя и предупреди, че не трябва да съществуват фалшиви очаквания, които не могат да бъдат изпълнени. Целта на партньорството е подписване на споразумения за асоцииране и постепенно приемане и прилагане на всички европейски стандарти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!