Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Европейският съюз ни дава само 398 хиляди евро за покриване щетите от руското ембарго, 30 на сто е спадът в износа ни за Русия само за първите три месеца на годината", пише Дума, като се позовава на изказване на вицепремиера Томислав Дончев. В туризма се очакват загуби за 160 милиона евро.

"Български и румънски фермери излизат на общ протест в началото на юни", съобщава Преса по повод недоволството на млекопроизводителите от нереално ниските изкупни цени, след отпадането на млечните квоти през април. Секторът е изпаднал в "незапомнена криза", алармират животновъди. Фермерите настояват да могат по-лесно да правят малки мандри, за да успеят да оцелеят.

Брането на рози се забави повече от седмица, има още непродадено розово масло от миналата година, научаваме от анализ за състоянието на родното производство на рози в Новинар. Производителите също се оплакват от ниски изкупни цени.

Стандарт публикува съветите на бившия финансов министър Симеон Дянков - спестяванията да са в долари. Ако Гърция обяви фалит, еврото ще се обезцени до равнище едно към едно спрямо долара.

"БНБ си призна, не може да отпечати бюлетините за вота", е водещото заглавие в днешния брой на Преса. Законът позволява само на три печатници да произвеждат изборните книжа, а са необходими поне десет. Една от възможните промени в Изборния кодекс е бюлетините да не са със статут на ценни книжа, за да се реши този проблем.

Няколко от вестниците днес излизат с информация на първа страница за уволнението на директора на Агенцията по храните Пламен Моллов заради обвиненията в рекет от фирма за пилешко месо и дюнери. Пред Труд от пресцентъра на Агенцията са заявили, че следващата седмица предприятието отново ще бъде проверено, защото се води с по-висок риск заради дейността си.

301 блока са се класирали за финансиране по европрограмата за саниране, чийто краен срок е октомври тази година, съобщава Труд. От цялата програма досега са завършени само два блока в столицата. Специалисти коментират за изданието, че изолация под 10 см не върши работа. Телеграф допълва съветите с информацията, че каменната вата е най-дълготрайна, но доста по-скъпа от останалите материали. Държавата ще изхарчи за апартамент до 8 хил. лева.

"Всеки българин губи 8 дни годишно в битка с бюрокрацията", пише на първа страница Сега и добавя, че държавни и общински служби администрират над 2300 вида регулации и "услуги". Данните са от анализ на Института за пазарна икономика.

"Половин София на студен душ" пише Телеграф по повод началото на голям ремонт в София на "Топлофикация". Някои столични квартали ще останат без топла вода до 40 дни.

Анджела Родел, председател на българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт", казва в интервю за Новинар, че "Българските болници са чудесни за снимки на черна комедия".

Оперната прима Райна Кабаиванска си спомня в интервю за 24 часа, че е носила знамето на манифестация на 24 май като ученичка във Втора девическа гимназия. "Светът е много променен и аз не съм оптимист за изкуството", казва още тя.

В навечерието на 24 май актьорът и депутат Стефан Данаилов споделя в интервю за Монитор:  "Животът е хармония от правилни и грешни решения." както и " Животът е низ от въпросителни, на които отговаряме чак когато им дойде времето...".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!