Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

Френският Телеграм пише, че местен синдикат ще представлява като ищец 10 българи пред съда в град Сен Брийо. Дело за "скрит труд" започва в средата на юни с обвинение в многобройни нарушения на Кодекса на труда към френската компания "Шерител", която наемала 2 години хора от фирма посредник от Сливен. Синдикатът сравни дейността на посредническата фирма с тази на мафията и заяви, че този случай е показателен за социалния дъмпинг, който съществува в региона и в цяла Франция.

Британският Телеграф коментира, че министър-председателят Дейвид Камерън показал намерение да проведе бързо референдум за излизане от Европейския съюз. Очакванията са британското правителство да приключи основната част от преговорите с европейските лидери преди края на годината, за да си осигури възможност да проведе референдума още в 2016 година.

"Ислямска държава" е разпространила в интернет пропагандни материали, в които се твърди, че групировката се развива толкова бързо, че би могла да купи първата си атомна бомба до една година, пише Индипендънт. В "хиперболизирания", според вестника, материал се казва още, че "Ислямска държава" се е издигнала от корените си до "най-експлозивната ислямска групировка в съвременния свят“ и има намерение да еволюира в "най-експлозивното ислямско движение, което светът изобщо някога е виждал“.

Гардиън коментира референдума за легализация на гей браковете в Ирландия. Очаква се около 60% от ирландците да гласуват "за“ при 3,2 млн. регистрирани гласоподаватели. Според мнението на ирландски министър от управляващата Лейбъристка партия, промяната на обществената нагласа е най-изразена при средната класа и работниците. Резултатите ще бъдат обявени в неделя.

Министерството на правосъдието на Съединените щати е уличило корпорацията "Дженеръл моторс" в укриване на информация за дефект в системата за запалване на нейните автомобили, заради който може да са загинали най-малко 100 души, пише Ню Йорк таймс. Според вестника окончателната сума на глобата може значително да превиши 1 млрд. долара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!