Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

Американската компания "Шеврон" е заинтересована от възкресяване на проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и ще се опита да убеди българските власти, че той е необходим, твърди руският вестник Ведомости. Интересът към идеята за петролопровод през Бургас е свързан с плановете за разширяване на мощността на Каспийския тръбопроводен консорциум - КТК, по който се пренася нефт от Казахстан и Русия до танкери в черноморското пристанище Новоросийск. "Шеврон" има 15-процентов дял в тази тръба. През миналата година по КТК са пренесени 40 млн. тона петрол, а до края на 2016 г. мощността на тръбата ще се увеличи на 67 милиона тона. Според президента на руската компания "Транснефт" разширяването на консорциума ще доведе до проблеми с транспортирането на допълнителните обеми, тъй като „възможностите на Босфора не са безгранични“.

Гръцкият вестник Катимерини информира за подписаното в София споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между Гърция, България и Турция. Целта на споразумението е създаване на център за обмяна на информация в реално време на КПП "Капитан Андреево". Тристранното споразумение ще допринесе за активизиране на общите усилия за борба с организираната престъпност, тероризма и нелегалната имиграция, отбелязва "Катимерини", цитирайки гръцкия министър Янис Панусис.

Данъчните търсят в Швейцария тайни сметки на богати румънци, пише вестник Ромъния либера и допълва, че представители на политическата класа в Румъния, както и местни бизнесмени крият пари в швейцарски банки, за да не плащат дължимите данъци. Само че Швейцария започна да публикува онлайн имената на физически лица и чужди фирми, разследвани в родните им държави за данъчни престъпления. Така сега румънските данъчни власти имат възможност да увеличат събраните в бюджета средства, отбелязва изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!