Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Напрежение между Русия и Германия заради отказа на Москва да пусне в страната депутата Карл-Георг Велман

Фото: ЕПА/БГНЕС

Дипломатическите отношения между Русия и Германия се обтегнаха, след като Москва отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман.

Председателят на германската парламентарна комисия за приятелство с Украйна бил върнат без обяснения от летище Шереметиево и му била връчена забрана за влизане в Русия до ноември 2019 година.

Велман кацнал в Москва в 21.30 минути в неделя и веднага бил задържан от летищните власти.

Отведоха ме в едно помещение, в което ме разпитваха два часа и половина. Питаха ме защо идвам и с кого ще се срещам. След това казаха, че трябва да излетя обратно за Германия със следващия самолет на сутринта. Сутринта ме съпроводиха до него полицаи, които се държаха с мен като с престъпник, разказа депутатът.

Не помогнала нито намесата на германския посланик в Москва, нито дори и на германското външно министерство.

От гледна точка на германското правителство забраната за влизане в Русия, наложена на депутата Карл-Георг Велман, е неприемлива и неразбираема. Германското правителство очаква тя да бъде незабавно отменена, заяви министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

Германия предполага, че Русия е съставила таен списък с хора, които не бива да бъдат допускани на нейна територия като отговор на черните списъци на ЕС, въведени като частично ембарго след анексията на Крим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!