Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Експертът по хибридна война доцент Златогор Минчев предупреждава в интервю за "Труд": "Дигиталните наркотици са проблемът на бъдещето". Става дума за модифицирани музикални файлове и видеоклипове, свободно достъпни в интернет, които въздействат на поведението и емоционалното ни състояние. Подобен вид средства са достъпни и през смартустройствата и ще стават все по-популярни, такъв един наркотик може да поддържа у човека депресия или пък да го мотивира, пояснява доц. Минчев от БАН.

"След високите сметки за парно идва и по-скъп ток", пише на първа страница "Сега". След като от топлофикациите предупредиха за очаквани по-високи изравнителни сметки, енергийният регулатор вероятно ще повиши цената на тока, пояснява изданието.

"Труд" съобщава на първа страница, че само за една година токът поскъпва с до 19 на сто. От изданието са изчислили това по повод поредното повишаване на цената на електричеството от 1 юли с 2 процента, предложено от държавния регулатор.

Заглавието на "Преса" по темата гласи: "Бизнесът ще плаща най-скъп ток в Европа" заради нашенска такса "задължения към обществото".

"Стандарт" цитира БНБ: "Пазете се от фалшиви 2 лева". Банкнотите се разпознават при допир, поясняват специалисти.

"Гърция блокира пенсиите на две хиляди българи, чиновници бавят документите", алармира на първа страница "Телеграф". Проблемът засяга най-вече българи, които имат стаж и у нас, и в Гърция. Атина е обещала да отпусне парите по-бързо, обясняват за вестника от НОИ.

"Пациентските организации искат държавна издръжка", е водещото заглавие на "Монитор". Здравният министър Петър Москов заяви, че Здравната каса ще сключва договори само с болници, които лекуват всичко, пише още вестникът.

Цветан Цветанов заявява в интервю за "Преса": "Чакаме Москов да ни убеди в реформата си". "Ще подкрепим проекта на Калфин за пенсионна реформа", казва още заместник-председателят на ГЕРБ.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в интервю за "Дума", че удължаването на възрастта за пенсиониране до 65 години не е обосновано нито икономически, нито демографски. Не е решен и проблемът със събираемостта на пенсионните осигуровки и с деклариране на реалните възнаграждения.

"Задава се лавина от дела срещу избора на ректор в Свищов", съобщава вестник "Сега". Университетът се раздели на две след избора на 35-годишната Теодора Петрова за наследник на скандално известния Величко Адамов. Петрова била особено близка с Адамов и израстнала съмнително бързо в научната си кариера.

"Американската мечта се сбъдва много трудна и бавно и най-вече с късмет", споделя в интервю за "Стандарт" Николай Стефанов, приподавател в колеж в Чикаго. Той е автор на книгата "До Чикаго и отзад", която е филмирана. "Мутрите ни и тук са мутри, но имат страх от полицията", разказва Стефанов. Според него, Америка е чужда на най-новите български емигранти, те живеят в България повече дори от българите в България.

Англичанин и ирландец починаха от препиване с водка, телата им са намерени в Слънчев бряг, събощава на първа страница "Новинар".

"Лятото ще е по-дъждовно и без големи горещини", заявява климатологът проф. Валери Спиридонов в "24 часа". Морската вода ще се стопли, но няма да се изчисти, прогнозира още той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!