Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Времето на Гърция изтича и ако тази седмица няма споразумение с тройката, ще трябва да обяви фалит

Фото: ЕПА/БГНЕС

Времето на Гърция изтича и ако тази седмица не сключи споразумение с кредиторите си, ще трябва да обяви фалит. Атина обаче възлага надежди за преодоляване на проблема на Берлин и Париж и според източници от германската столица споразумение най-вероятно ще бъде подписано всеки момент.

В неделя вечерта гърцикят премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд. Разговорът е продължил 35 минути и според източници от правителството в Берлин е бил изключително конструктивен. Детайли обаче не се разкриват. Това е вторият такъв разговор за последните три дни.

Гърция трябваше да сключи ново споразумение с кредиторите си до неделя, но това така и не стана. Ако тя не се догооври за нов транш тази седмица, ще се наложи да обяви банкрут. След телефонния разговор между Меркел, Ципрас и Оланд снощи обаче има нова надежда за излизане от кризата. Ципрас е поискал да обсъди резулаттите от телефонната конференция първо с финансовия си министър Варуфакис и тогава да вземе окончателно решение. Тази вечер в Берлин за пореден път пристига френският президент Оланд, като тема на срещата му с Меркел е най-вече Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!