Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

Печатните издания тази сутрин се надпреварват в опити да формулират по-ефектни заглавия за оставката на управителя на БНБ, анонсирана вчера от председателя на парламентарната бюджетна комисия.

„Сбогом, Искров“, пише КАПИТАЛ DAILY с големи букви до снимка на управителя. „Оставка или шамари за Искров“, съобщава с червени букви СТАНДАРТ. „Ако Искров не си тръгне от БНБ до 19 юни, ще го набия“, пише 24 ЧАСА, цитирайки Менда Стоянова. „От пресцентъра на централната банка нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, но определиха изявлението като „натиск“, „агресия“ и „демонстрация“, отбелязва КАПИТАЛ DAILY. Беше „абсолютна шега“, уточнила шефката на бюджетната комисия по-късно пред 24 ЧАСА.

Водещият материал на ДУМА е за вчерашните спорове в парламента по закона за референдумите: „Българите в чужбина ще участват в референдуми“, съобщава изданието. „ГЕРБ и ДПС за пореден път заиграха заедно при гласуване на ключови промени във важни закони. Вчера те отхвърлиха идеите за въвеждане на по-ниски прагове за инициирането и валидността на националните референдуми“, пише по същата тема вестник СЕГА. „Партията на Бойко Борисов се отметна в последния момент от обещаната в правната комисия на НС подкрепа за проектите, предложени от Реформаторския блок и АБВ“, отбелязва изданието.

ТРУД помества две страници с репортажи от различни части на страната под общото заглавие „Изборен чадър над ромските гета“. „Близо година след като община Варна обеща да събори незаконните къщи в ромското гето „Максуда“, до разрушаване на постройки още не се стигнало“. Има влезли в сила заповеди за събаряне на 61 къщи, а в процес на подготовка са още 150 преписки, припомня вестникът. ТРУД не подминава най-големия ромски квартал в България - пловдивския „Столипиново“. Над 90 процента от жилищата там са незаконни. Местни политици обаче, са категорични, че акция „Багер“ няма да има, защото не могат да бъдат оставени на улицата близо 40 хиляди души.

„Съдебните изпълнители няма да могат да взимат заплати и пенсии на борчлиите, които са под минималното възнаграждение. Това гласи проект за поправки в Гражданския процесуален кодекс“, цитиран от СТАНДАРТ. Така „длъжниците ще получават поне по 380 лева от месечното си възнаграждение, колкото става минималната заплата от 1 юли“, пише изданието.

„Тридесет и три хиляди ферми за мляко са заплашени от спиране, заради европейски хигиенни изисквания“, предупреждава ПРЕСА. Заплахата засяга собствениците на над половината крави в страната и може да стане факт от началото на идната година, научаваме от публикацията. „Брюксел няколко пъти отлагаше срока, в който фермерите трябваше да се съгласят с изискванията. нова отсрочка няма да има, каза земеделският министър Десислава Танева. Собствениците на стопанствата имат три възможности: да модернизират фермите си, да отглеждат крави за месо или да ползват млякото само за собствени нужди, тъй като от 1 януари мандрите няма да го изкупуват“, пише ПРЕСА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!