Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

МЗХ: Очакваме добра зърнена реколта

Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ очаква добра зърнена реколта с добиви между 4,3 и 4,5 милиона тона зърно. Това съобщи министър Десислава Танева в Кубрат, където участва в замесването на ръжен хляб по европейския проект „Хляб на мира”, осъществяван в 12 държави, сред които и България. Прогнозите на агроекспертите са за средни добиви около 415 килограма от декар:

Посевите се развиват от добре до много добре. По оценка на Областните дирекции „Земеделие” се очаква реколта между 4,3 и 4,5 млн. тона, разбира се, ако всичко се развива с времето добре до жътвата. Средните добиви се очакват по тази предварителна информация около 415 кг./дка. Засетите площи с есенници са близо 14 млн. дка, от които 10,5 млн. дка с пшеница, или отново очакваме една добра зърнена реколта за страната, като голямата част от нея наистина се изнася. Дано да дойде време, в което ще отчитаме изнасяне и на преработена продукция. На земеделските производители пожелавам успешна жътва, хубаво време да приберат реколтата си и разбира се – добра пазарна ситуация!

113 500 земеделски стопани са кандидатствали досега за подпомагане в Кампания 2015 за директни плащания, като заявената за подпомагане площ е 3,55 млн. хектара, съобщи още министър Танева. Срокът за подаване на заявленията е до 23-ти юни.

Земеделският министър коментира и големия интерес към подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на Програмата за развитие на селските региони. 2400 са подадените проекти до вчера, с общо заявена субсидия за над 700 млн. лева, при бюджет 300 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!