Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Климатичните проблеми ще бъдат акцент на срещата на Г-7 днес

Фото: ЕПА/БГНЕС

Климатичните проблеми ще бъдат акцент на срещата на Г-7, която продължава и днес в баварския замък "Елмау". Въпреки амбицията на германския канцлер Ангела Меркел този форум да се посвети предимно на проблемите с околната среда, главните обсъждани теми продължават да са кризите в Украйна и Гърция.

След края на вчерашните консултации представителите на Г-7 се обединиха около позицията за запазване на санкциите срещу Русия.

Ангела Меркел заяви, че те могат да бъдат отменени, ако бъдат отстранени причините, заради които са въведени:

Мисля, че изпращаме единен сигнал. Санкциите не са самоцел, но може да се използват, ако е необходимо. Винаги сме казвали, че удължаването или прекратяването на тези мерки зависи от изпълнението на Минските споразумения.

Гърция също доминира разговорите, след като Атина забави важно плащане към МВФ в петък, 5-и юни, определяйки като абсурдни условията на предложената помощ от кредиторите. Страните от Г-7 искат да знаят какъв е планът на ЕС за изход от тази криза, но Атина губи все повече от приятелите си в общността. Дори и поддръжникът на Ципрас, президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, заяви, че не може да предотврати излизане на Гърция от еврозоната, ако тя не положи усилия за реформи на публичните си финанси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!