Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Полицаи и надзиратели предприемат шествия до парламента

| обновлено 09.06.15 15:03
Валентин Попов
Фото: БГНЕС

Палатков лагер пред парламента ще направят полицаи и надзиратели заради несъгласието си с част от пенсионната реформа в сектор "Сигурност". Пред "Хоризонт" Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че протестите започват още в петък пред сградата на вътрешното ведомство:

Ще започнем на 12-и, в петък, от 17.00 часа до Министерството на вътрешните работи и пред него. Ще минем, както обикновено, в шествие по някои софийски улици. Ще продължим в събота по същия начин, отново от МВР през парламента, като след това от неделя нататък вече ще има доста по-ограничен брой, но ще поддържаме присъствие пред парламента, като засега поне нямаме дата за край.

Попов уточни какви си синдикалните искания, станали повод за протестните действия:

Не искаме чак толкова много. Говорим за един гратисен период. Пакетът от мерки, който се предвижда специално за хората, пенсиониращи се по условията на член 69 от Кодекса за социално осигуряване, с някои дребни уговорки е добър. Мисля, че бихме могли спокойно да стигнем до разбирателство и за точното определяне на възрастта, където имаме разминавания, но те са малки и считам, че са преодолими. Големият препъни камък се оказа точно този гратисен период, който на практика се дава само за около 1200 служители от МВР. Ние искаме той да важи за всички.

Председателят на Синдиката на работещите в затворите Иван Петров потвърди участието на надзирателите в протеста:

Ние активно ще участваме в протестните действия, които се организират съвместно с нашите партньори от Синдикалната БГНЕСфедерация на служителите от МВР. Започваме в петък от 17.00 часа в градинката пред църквата "Свети седмочисленици", продължаваме с голям митинг и шествие, което ще се състои в събота, на 13-и.

Иван Петров и още няколко души от синдиката проведоха работна среща в Министерството на правосъдието във връзка с постановлението за 10-процентно съкращение във всички бюджетни структури. Според постигнатото споразумение хора, заети пряко със сигурността, няма да бъдат съкращавани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!