Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КЕВР обсъжда предложението за повишаване цените на тока от началото на юли

| обновлено 10.06.15 8:27

Предложението цените на тока за бита да се повишат средно с около 2 на сто от началото на юли ще бъде обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ще бъдат дебатирани и цените на топлата вода, за които се предвижда намаление с до 6%. 

Токът за бита да скочи с около 4% за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО, с 2% за потребителите на ЧЕЗ и с около 1% за тези на EVN, предлага енергийният регулатор. Тези цени са реалистични според експерта Георги Миков:

Тъй като са се опитали да компенсират най-вече дефицита в НЕК, откъдето произтичат най-големите проблеми.


Според анализатора Антон Иванов обаче задържането на цените сега ще има негативен ефект в бъдеще:

С колкото повече сме забавили процеса, толкова по-вероятно е ние да го направим по-болезнен, когато той се осъществи.

Освен цените на тока на обществено обсъждане ще бъдат подложени и цените на топлоенергията. От юли се предвижда в София, Бургас и Велико Търново те да намалеят с 6%. В Пловдив се предлага поевтиняването да е с около 1%, а във Варна със символичните 0,2%.

Макар и с малко, поскъпване се очаква във Враца и Плевен. Според експерта Ангел Минев така определени, цените създават допълнителни проблеми за енергийния отрасъл:

Кръстосаното субсидиране продължава и се увеличава, а това деформира пазара, натрупва дефицити. Всъщност няколко компании са във фактически банкрут. "Булгаргаз" от водене на такава недалновидна политика през последните 20 години е банкрутирал два пъти. Предполагам, че скоро ще банкрутира трети път. Сега да се готви Националната електрическа компания. Общо взето, нарушават се основни законови изисквания в това е проблемът.

Окончателно решение енергийният регулатор се очаква да вземе на 29-и юни.

Всички гледни точки по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!