Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Председателят на КЕВР не изключи отлагане с месец на решението за новите цени на тока

Индустрията обмисля протести, ако се повиши таксата "задължение към обществото"

Фото: БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов не изключи решението за новите цени на тока да бъде отложено с месец. По думите му, за това трябва да има основания, каквито той видя в продължаващите разговори между НЕК и американските централи и две готвени нови наредби. Той припомни, че прецедент има от 2013 година, когато Комисията отлага решението си с месец решението си за новите цени на тока:

Мога да ви кажа, че, ако има основания за подобен подход, те са в две насоки. Първата е, че е необходимо да се финализират споразуменията,  които бяха сключени за предоговаряне на условията за изкупуване на електроенергия от двете централи - ЕЙ ЕС Марица изток-1 и „Контур Глобал“ - Марица изток-З . Второто основание е, че ние чакаме две наредби.

Докато течаха обсъжданията на цените, бизнесът заплаши с протести заради готвеното удвоено увеличение на така наречената такса "задължение към обществото" за стопанските потребители.

Заради намерението за двойно увеличение на таксата "задължение към обществото" за стопанските потребители, индустрията смята да започне  протести и да спре за известно време производството си. КРИБ възнамерява да подаде и сигнал до главния прокурор за разследване на договорите с американските централи от комплекса "Марица изток", каза председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев:

Ние убиваме българската индустрия и решението: "Те не стигат пари там, дай да вдигнеме пак таксите и цената на електроенергията" - това не е решение. Ние просто убиваме кравата, която дава мляко.  И е съвсем права индустрията, която заявява категорично: "Ще излезем на протсет!" Ще спре и производството за определено време, тъй като на хората им писна".

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че, ако не се увеличи таксата "задължение към обществото", в системата се отваря дупка от над 285 милиона лева, което означава, че тя трябва да се покрие или от НЕК или от битовите потребители.

Или отново да хвърлим в НЕК допълнително 285 милиона задължение, все пак НЕК да не потъне, или да бъде увеличена цената за битовите потребители с 17%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!