Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия – обезщетения за съветски военнопленници от Втората световна война

Правителството на Германия реши да компенсира останалите живи съветски военнопленници, които по време на Втората световна война са били в плен на хитлеристката армия. За тази цел федералният бюджет е планирал 10 милиона евро.

Всъщност изплащането на финансово обезщетение на останалите живи съветски военнопленници е естествен завършек на инициативата на министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. След две години политическа дискусия – всички партии в Германия вече са убедени от необходимостта на този предимно морален жест към останалите живи войници и офицери от Съветската армия, преминали през лагерите на Третия райх по време на Втората световна война.

70 години след нейния край от 5 милиона и 300 хиляди са останали едва четири хиляди от тях, предимно руснаци, украинци и белоруси. Според статистиката – съветските военнопленници са най-голямата група след жертвите на Холокоста, които са били в нацистки лагери на смъртта.  

Това е закъсняло, но необходимо решение, заявиха представители на зелените и социалдемократите в Бундестага. Подкрепиха ги този път и християндемократите. По думите им „компенсирането на останалите живи военнопленници може да се превърне в мощен сигнал за приятелските отношения на Германия към Русия, Украйна и Беларус, а чрез този жест Германия ще изплати и част от моралния си дълг към тези хора.

От 10-те милиона евро средно на останал жив съветски военнопленник се падат по 2500 евро. За сравнение – средната заплата в Германия за тази година е 2916,58 евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!