Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Заради чиновнически пречки, сто пациенти гаснат, а лекарството им е в склада", пише "Телеграф". Страдащите от рядката болест на кръвта миелофиброза нямат алтернатива за оцеляване, лечението им струва 13 хиляди лева на месец, в същото време от Здравната каса преговарят с доставчика за цената.

"Момиче стана инвалид след ваксина", пише "Монитор". 14-годишната Лилия Христова от великотърновското село Самоводене била инжектирана с ваксина срещу рак на маточната шийка, която отключила автоимунно заболяване. България е една от деветте страни-членки на Европейския съюз, в които имунизацията е по принуда, здравното министерство лъже, че има санкции за отказ от имунизации, пише седмичникът на "Атака".

"Отровиха три забавачки в Поморие", съобщава "Новинар". Кметът на града подозира, че става дума за летен вирус. Майките пък казват, че супата от детската кухня е вероятната причина за неразположението на децата.

"Магистрати мотаят дела по 20 години", прокурори и съдии влизат в съдебната зала неподготвени, установява Инспекторатът към висшия съдебен съвет. Докладът, цитиран от вестник "Сега", е за 2014 година, той беше публикуван вчера.

"Терор в рейса" е едно от заглавията на първа страница на "24 часа". Става дума за намушканите с нож в автобус в София баща и син. 19-годишният нападател е с висящи дела, разгневил се след направена му забележка за неприлично поведение.

"Депутатите решиха единодушно - край на отпуска по график" е челното заглавие на "Монитор". Все още се умува дали натрупаните неизползвани дни отпуск да се запазват повече от две години.

Почетният професор на Нов български университет и специалист по сигурността Димитър Йончев казва в интервю за "Труд": "Лобисти отвън натискат армията да харчи пари". Според него, желанието да се пазаруват нови или стари самолети за армията се диктува от лобистки и търговски интереси, а не от интереси на обществото.

Икономистът, проф. Стефан Стоилов, прогнозира в интервю за "Дума", че очертаващият се номинален ръст на пенсиите ще бъде изяден от натрупаната инфлация. Той смята, че у нас трябва да се договори политика на по-интензивно увеличаване на заплатите.

"Преса" информира, че следващата седмица ни очакват както горещини, така и градушки. "24 часа" пък допълва, че най-подходящо ще е времето за море след средата на юли.

"Холивуд на крака при Балканска" пише на първа страница на "Стандарт". Норвежкият композитор, използвал песента "Излел е Дельо хайдутин" в трейлър на нов холивудски филм, ще бъде у нас в понеделник, за да разговаря с певицата и да се уточни грешка ли е това и трябва ли да ѝ се платят права като на изпълнител.

"Имам ли реална представа за себе си, препоръчвам всеки да си зададе този въпрос", казва Димитър Бербатов в интервю за "24 часа". Той се определя като амбициозен, странен, умен и реалист.

Актьорът Юри Ангелов споделя в интервю за "Преса": "Преходът ликвидира духовността. Светът се разпадна изведнъж.".

Темата на седмичния вестник "Капитал" е озаглавена "10 милиарда лева по-късно. След седем години евросубсидии, в България почти изчезнаха плодовете, зеленчуците и животните. Сега искаме да променим това. Дали е късно?", пита изданието. В другия седмичен вестник, "Банкер", темата е продължена с акцент "Европарите създават само...корупция" и се цитира вицепремиера Томислав Дончев, който предлага нови правила за разпределение на фондовете за новия програмен период.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!