Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Служители на МВР направиха палатков лагер пред Народното събрание в знак на протест

Зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев: По принцип не се отказва диференциацията при пенсиониране, за която настояват синдикатите

| обновлено 14.06.15 14:45
Фото: БГНЕС

Палатков лагер издигнаха пред Народното събрание протестиращите полицаи. Те недоволстват от предвижданата пенсионна реформа, оплакват се и от лоши условия на труд. Протестиращите поставиха макет на заслоните, в които техните колеги стоят, докато охраняват българо-турската граница.

Въпреки поисканите вчера четири оставки на хора от ръководството на МВР, недоволните служители все пак се надяват преговорите да продължат и техните искания да бъдат чути: 

Докога палатковият лагер ще седи тук, никой не знае. Очакваме заинтересованите страни, а това са институциите, в случая - парламента и министерството, да намерят начин да започнем ефективни преговори по нашите искания. Тази почти архитектурна забележителност е един от вариантите, в който седят нашите граничари. Готови сме да ви предоставим и автентични снимки от място, където ще видите колко разнообразни заслони са построени. Сектор "Сигурност" е изправен до стената. Служителите в него - също. Краят ще бъде тогава, когато нещата започнат да се променят, заяви Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Прекратяването на операцията по българо-турската граница в сегашният ѝ вид е сред основните искания на протестиращите полицаи, коментира Валентин Попов: С командироване на стотици служители от стотици километри. Нека подчертя - не днес, не веднага. В разумни срокове. На нас ни беше подадена някаква частична информация какво се прави по темата, но ние искаме ясен план с ясни срокове.

От синдикатите в МВР са категорични, че протестите ще продължат докато исканията не бъдат изпълнени или оставките не бъдат подадени: Ние винаги сме предпочитали преговорите. Оставките, това беше нещо, което бяхме принудени да поискаме, допълни Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

След два дни протестни шествия и безуспешни преговори служителите в МВР поискаха оставките на министър Румяна Бъчварова, заместника ѝ Красимир Ципов и шефовете на пожарната и  правната дирекция в Министерството заради готвената пенсионна реформа. Правителството предлага въвеждане на възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца от догодина, когато годините да започнат плавно да се повишават. Синдикатите искат отлагане на реформата до 2018-а.

За разлика от полицаите, пожарникарите не искат оставки в ръководството на МВР. Националният синдикат на пожарникарите "Огнеборец", който също участва в протестите, няма решение за искане на оставки, каза неговият председател - главен инспектор Любомир Еленков:

Това е просто решение на Управителния съвет на Федерацията на служителите в МВР. Ние взимаме нашите решения съобразно нашия устав, а той е най-малко на Управителния съвет. Такова решение Националният синдикат на пожарникарите и на спасителите няма, което фактически е единственото нещо, с което се разминаваме относно протестните действия с колегите от МВР. Ще се събере Управителния съвет, ще го поставим този въпрос на разглеждане, а така също и за по-нататъшните ни действия, но в настоящия момент няма такова решение на Управителния съвет.

За "Хоризонт" заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев заяви, че диференциацията при пенсиониране, за която настояват синдикатите, по принцип не се отказва:

Тези изменения в Кодекса за социалното осигуряване, които поставят възрастта за служителите, неминуемо ще изискват и една нова нормативна база, касаеща тази вътрешна диференциация на труда на служителите, която, разбира се, трябва да произтича от закона. Нова по-модерна уредба е по-дългосрочен процес. В разговори с представители на синдикатите те са представяли интереси идеи и в тази посока може да се поработи.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!