Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Има 10 законни къщи в ромския квартал на Гърмен

Фото: архив


Само 10 са законните  къщи в ромския квартал на Гърмен. Проверката на Дирекция "Национален строителен контрол" е установила  че  две от незаконните постройки са съборени частично в рамките на срока за доброволното им премахване.

60-те декара общинска земя, върху част от които са изградени незаконните къщи в квартал „Кремиковци“, са със статут "земеделски ниви", призна  кметът на Гърмен Минка Капитанова:

Към момента имаме 29 закупени земеделски парчета, а удостоверенията за търпимост които са признати са само на десет постройки.

При спазване на законовите процедури и срокове, в края на месеца държавата може да пристъпи към принудително събаряне на незаконните къщи. Общината, оказа се, няма ангажимент да намери временен подслон на останалите без дом:

По Закона за устройство на територията имаме ангажимент имуществото, което е в къщите, ние трябва да го опишем и да се изнесе и да го съхраняваме.

За първи път кметът на Гърмен обяви, че в общината тече проверка  във връзка с издаването на документи  за търпимост на сгради с невярно съдържание:

Хората от квартал "Кремиковци" са били подлъгвани като са им издавани, дори и документи с невярно съдържание.
Резултатите се очакват след две седмици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!