Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Подпорна стена за 7 млн. лева ще пази неолитното селище край Мурсалево

Фото: БГНЕС

Близо 7 млн. лв. ще  бъдат инвестирани  в изграждането на подпорна стена на автомагистрала "Струма", която да опазва неолитното селище край Мурсалево. Археологическите проучвания приключват в края на този месец. Изменението на първоначалния проект на трасето се наложи след сериозен медиен и обществен натиск за опазване на уникалните открития  на археолозите.

Агенция "Пътна инфраструктура"е обявила обществена  поръчка за изработване на техническо задание и изпълнение на  подпорна стена, която ще защити над 3 декара от площта на праисторическото селище, попадащи в сервитута на магистралата. Строителството трябва да се вмести в срока от 100 календарни дни.

Неолитното селище на 8000 години даде основание на ръководителя на екипа, проучващ терена, проф. Васил Николов от БАН да назове мястото като начало на европейската цивилизация. Това бе и основанието да се наложи идеята за изграждане на музей на открито до магистралата:

Възложено ни е от ръководството на Министерството на културата да подготвим един идеен проект за музей на открито. Надявам се да бъдат осигурени средства, разбира се, за да направим нещо, което досега не е правено в Югоизточна Европа на такава площ. 

За спасителни археологически проучвания по трасето на лот 2 на АМ "Струма" само за миналата година АПИ осигури близо 4,3 милиона лева. Строителството на отсечката трябва да приключи в края на октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!