Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Метро” и „Кауфланд” бяха глобени от германската служба за защита от картелни споразумения

Германската служба за защита от картелни споразумения наложи глоба от 151,6 милиона евро на 11 супермаркета и производители на храни за незаконно споразумение за цените на някои продукти. Сред глобените са „Метро”, „Реве”, „Кауфланд”, „Едека”, „Харибо”. Те са договорили помежду си фиксирани цени на шоколади, кафе и козметични продукти.

Глобата е за договорки, направени през 2010 година. Следователи на германската агенция за защита на конкуренцията са претърсили общо 15 офиса за доказателства за тайно договаряне между търговци и производители. Неговата цел е била определянето на цени, които да предпазят печалбите на супермаркетите от конкуренцията помежду им. Тези цени са в ущърб на клиентите.

Глобени са търговските вериги „Едека”, „Реве”, „Кауфланд”, „Метро”, „Алди”, веригите за продажба на храна за животни „Фреснапф” и „Футерхаус”, производителите на бонбони „Харибо” и на козметични продукти „Джонсън и Джонсън”, „Алфред Ритер” и „Курт Волф”. Глобите за всяка фирма са различни според размера на провинението. От „Метро” реагираха веднага със съобщение, че  става дума за случай отпреди пет години, който е коригиран отдавна и веригата съжалява, че го е допуснала. 

В четвъртък германските следователи съобщиха, че всички компании са приели глобите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!