Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Бизнесът на стачка заради скъпия ток", от 26 юни предприятия ще спират работа по 1 час на ден. Това пише на първа страница "Труд" и цитира премиера Бойко Борисов да казва: "И аз ще стачкувам".

"Телеграф" пише: "Борисов иска отлагане за тока".

Водещото заглавие на "Сега" е: "Хиляди фирми спират работа в знак на протест срещу скъпия ток", на "Дума" - "Бойко Борисов става стачник".

"Висши магистрати отмениха присъдата от 4 години затвор на Цветанов", пише "24 часа". Нарушено е правото му на безпристрастен съд, мотивират се магистратите.
 
"Половин милион българи с хепатит, без да знаят", пише "Новинар". Пациентите искат терапия, която сега Здравната каса не плаща. Едва хиляда души от болните от хепатит се лекуват. И още от "Новинар" - отпадналите от училище деца през последната година са седем хиляди.

"Преса" информира: "Студентите днес за три пъти повече от 1989 година". За годините на преход ВУЗ-овете са се удвоили на фона на намалялото с близо два милиона население и въпреки  факта, че около 40 на сто от най-младите у нас са полуграмотни.

"Монитор" съобщава, че безработен българин е организирал пренасяне на хероин на стойност повече от пет милиона лева. Той ангажирал пет жени срещу сто евро, които да пренесат дрогата, без да знаят какво носят, през българо-турската граница.

"Носете си пари в брой", съветва "Телеграф" от първа страница всички българи, които предвиждат пътуване в Гърция тези дни. Причината е опасността гръцките банки да затворят в понеделник.

"Гърците харчат, Европа налива", е водещото заглавие на "Стандарт". Банките получиха поредната финансова инжекция, допълва вестникът.

Проф. Божидар Димитров коментира в "Стандарт": "Превърнаха реставрацията в златно виме за рушвети". Според него, навсякъде в света реставрацията се извършва цялостно. Другата страна в спора, която смята, че възстановките на стари крепости са бутафорни, се представя от председателя на СЕМ Георги Лозанов, който изказва надежда у нас да не се стигне до кича като в македонската столица Скопие.

От "Монитор" научаваме, че утре, в американския град Норич в щата Кънектикът се открива ретроспективна изложба на 11 български и 15 американски художници.

"24 часа" почита паметта на пътешественика Мирослав Нанков, загинал преди седмица в планината край Троян. Той беше активен защитник на природата, седмици преди смъртта си публикува в социалните мрежи свидетелски видеозаписи за безогледното изсичане на горите ни в различни части на страната.

Днес се навършват сто години от смъртта на Екзарх Йосиф.

"Преса" отделя две страници на видния български духовник, обединител на българите след Берлинския конгрес, с изследване от бившия вътрешен министър Веселин Вучков.

"Задала се е нова, мащабна, джихадистка акция срещу литературната ни класика", предупреждава "Дума" по повод излязлата нова книга на литературния критик Йордан Ефтимов

"Двойното дъно на българската класика", в която се разглежда литературата ни от Ботев до Йовков и Далчев. Режисьорът Теди Москов казва в интервю за "Труд": "Прасета, извинявайте, че ви сравнявам с комунистите. Който смята, че днешната свинщина е не по-малка, пожелавам да му се върне предишната."

Друг творец, писателят Любен Петков, споделя във вестник "Сега": "Жестокостта никога не е справедливост, тя не избави от гибел нито една цивилизация".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!