Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Щайнмайер: Кризите в Украйна и в Гърция са най-важните предизвикателства пред Европа и Германия

Фото: ЕПА/БГНЕС

От края на Втората световна война досега не е имало толкова много конфликти наведнъж, както през последните две години. Светът не е стабилно място и мирът в Европа не е гарантиран, затова трябва да вземем мерки. Това заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер преди поредния разговор за украинската криза в така наречения "нормандски формат", в който участват външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна.

Кризата в Украйна и кризата в Гърция са най-важните предизвикателства пред Европа и Германия трябва да поеме повече отговорност в решаването и на двете, смята германският външен министър.

Светът не е в добро състояние и ако не се вземат сериозни мерки, мирът в Европа може лесно да бъде загубен, предупреди той.

Щайнмайер критикува за пореден път анексията на Крим и обвини руския президент Владимир Путин, че нарушава правила. Така той е разклатил системата за сигурност в световен мащаб и е застрашил мира в Европа. Към това се прибавя и фактът, че през последните седмици Русия систематично нарушава споразуменията от Минск.

Европа трябва да реагира на това, каза Щайнмайер. Според него обаче политическа изолация на Русия е грешният път. Засилване на икономически санкции също няма да доведе до очаквания резултат. Щайнмайер е за преговори с Москва до постигане на компромис и за двете страни.

По същия начин трябва да се процедира и с проблема в Гърция. Тя трябва да бъде задържана в еврозоната, иначе ще пострадат всички, посочи министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!