Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

С месец може да бъде отложена промяната в цената на тока

Предложението на ГЕРБ промяната в цените на тока да бъде отложена с 1 месец беше одобрено от Парламентарната комисия за наблюдение на енергийния регулатор. Утре предстои то да бъде обсъдено и от Комисията по енергетика, а гласуването в пленарната зала ще бъде в четвъртък. Искрен Веселинов от Патриотичния фронт, който е председател на Комисията за наблюдение на регулатора, обясни смисъла на едномесечната отсрочка: 

На първо място, да се даде възможност да се освободят вътрешните резерви на дружествата, тези държавни дружества, които министърът на енергетиката ни заяви, че има около 10 процента възможност да съкратят своите разходи. На второ място, възможността да влезе в сила наредбата, която подкрепя тези производители, всъщност, които имат определено потребление на ток и те да бъдат освободени от таксата "зелена енергия". И на трето място, това са АДФИ и актовете, тъй като знаем, че има няколкостотин обекта, които се проверяват в момента. В голяма част от тях се твърди, че има данни за нарушения. Ако това се установи, влезе в сила, на тези електроцентрали ще им бъде редуцирана цената на електрическата енергия, която се изкупува, т.е. ще имаме една икономия, евентуално, в НЕК.

Утре предстои изслушване в парламента на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По-рано днес той увери, че в петък ще стане ясно дали поскъпването на тока ще бъде отложено и за какъв период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!