Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Оланд ще разговаря с Барак Обама във връзка с разкритията за шпионажа на френски президенти

Фото: ЕПА/БГНЕС
Френският президент Франсоа Оланд ще разговаря днес с американския си колега Барак Обама във връзка с разкритията за шпионажа на френски президенти от американското разузнаване.

Взаимното зачитане на суверенитета е основен принцип - заяви следобед пред Националното събрание френският премиер Манюел Валс, който промени програмата си заради разкритията за подслушваните от САЩ френски президенти и министри. Шпионажът е "тежко накърняване на духа на доверие" - каза той.

Междувременно посланикът на САЩ в Париж Джейн Хардли бе призована за обяснения във френското външно министерство.

До края на деня френският президент Франсоа Оланд трябва да разговаря с американския държавен глада Барак Обама. След днешното извънредно заседание на Съвета за отбрана Оланд заяви, че Франция няма да търпи никакви действия, засягащи нейната сигурност и интереси. В близките дни в САЩ ще бъде изпратен координаторът на френското разузнаване, както съобщи говорителят на правителството Стефан льо Фол.

Скандалът с подслушването избухна точно в момента на обсъждането от парламента на много оспорвания закон за разузнаването, за който депутати се готвят да сезират Конституционния съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!