Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

Половината от излизащите днес вестници са с водещи заглавия, посветени на парадокси във всекидневието ни. 24 часа информира, че сто фирми държат 80 процента от икономиката ни според приходите за 2014 година. Профилът на богатия българин, който официално декларира внушителните си доходи, остава непроменен - мъж от София на възраст от 40 до 50 години, броят на милионерите се увеличава през последните години, половината от най-богатите десет са чужденци.

Опозиционният Дума акцентира на спрения строеж на метрото заради поредното пропадане на земна маса на булевард "Черни връх".

Телеграф пише на първа страница "Глоби от КАТ падат заради свършил тонер". Хиляди глоби за превишена скорост със сигурност ще бъдат опростени в съда, ако се обжалват, защото снимката от момента на провинението липсва, тъй като принтерът не бил зареден с мастило.

За друга акция съобщава Монитор - спасителите на плажа ще издават касови бележки. Наредба на НАП го изисква, заедно с това да се издава фискален бон и за всички спортни и културни мероприятия.

Новинар отделя видно място на инициативата на църквата ни да спасява душите ни, след като на матурата по български език и литература учениците трябваше да пишат за системата за усъвършенстване на духа и тялото, известна като йога.

Всекидневниците ни коментират и реакцията на управляващите по повод пристигналите у нас американски танкове на полигона "Ново село". Вестник Сега пише: "Министър Ненчев забърка скандал с американските танкове". За 24 часа той излезе с две взаимно изключващи се позиции. "Министри се оплетоха в лъжи", е формулировката на Земя. Вестникът цитира отговорите по темата на военния министър Ненчев и на външния Митов, които си противоречат, и задава въпрос към президента Росен Плевнелиев: "Кога казахте истината, господин президент". Преса излиза с водещо заглавие "НАТО приветства американските танкове у нас". Труд пише на първа страница: "София се гърчи за американското оръжие".

"Дават Ненчев на прокурор", пише още Преса. Повод за иска срещу военния министър обаче не са американските танкове, а извършени имотни сделки във Варна и София според подаден до главния прокурор сигнал.

Стандарт информира, че ще бъдат оповестени имената на повече от 40 кредитни милионери в КТБ. Такъв е всеки трети случай при най-големите заеми, са научили журналисти от вестника.

"Американски гигант прави първата инженерна академия в България", съобщава Капитал дейли.  600 наши инженери вече работят за фирмата за автомобилна електроника у нас.

По повод промените в Закона за образованието, които дават държавна субсидия за частни училища, но срещу 20 на сто безплатен прием на деца, Стандарт дава място за коментари на представители на частни училища и на депутати, мненията са обобщени в заглавията "Защо обещаваха при държавна помощ таксите да паднат" и "Не мога да обрека едни деца да плащат за други". В седмичния вестник "Словото" бившият депутат проф. Ваня Добрева окачествява промените като опасен експеримент с бъдещите поколения.

Други законодателни промени, в съдебната система, са предизвикали коментар на Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет във вестник Труд, озаглавен "Целта на "съдебната реформа" е да вкара палячовци във Висшия съдебен съвет". В интервю за Сега заместник-министърът на правосъдието Петко Петков репликира задочно "Съпротивата срещу реформата показва кой влияе върху съда и прокуратурата".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!