Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция може да даде политическо убежище на Сноудън и Асанж

| обновлено 26.06.15 12:32
Фото: ЕПА/БГНЕС

Във Франция отново се чуват искания страната да предостави политическо убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън и на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж след скандала с подслушваните френски президенти от САЩ. Идеята бе подкрепена от министъра на правосъдието Кристиан Тобира.

Не бих се изненадала, ако Франция реши да предостави убежище на Сноудън и Асанж. Съществува такава възможност. Това заяви пред телевизия БФМ френският министър на правосъдието Кристиан Тобира, коментирайки скандала с подслушването от САЩ на френски президенти, което нарече напълно неокачествимо. Според министър Тобира политическото убежище на двамата издайници на секретните данни на САЩ би било символичен жест, тъй като новият френски закон предвижда защита на подателите на сигнали. Тя уточнява обаче, че такова решение зависи от президента, премиера и външния министър.

От своя страна вчера премиерът Манюел Валс изключи такава възможност. Този въпрос не е на дневен ред и не би разрешил случая (с подслушването). Имаме двустранни отношения със САЩ и искаме най-високи гаранции относно шпионажа, каза той.

Междувременно вестник "Либерасион" съобщи, че се готви да публикува нови документи с информация за френската политика.

От 2012 година Асанж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Бившият сътрудник на ЦРУ Сноудън получи временно убежище в Русия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!