Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

"Ципрас клекна пред кредиторите", пише Преса на първа страница и допълва "Меркел го поряза: Ще си говорим след референдума в неделя." Вестникът публикува снимка от опашка на пенсионери пред банка в Атина, вчера те трябваше да получат по 120 евро от пенсиите си. Според Капитал дейли, Ципрас симулира отстъпление. Новинар пък прогнозира, че Ципрас може да отмени референдума в неделя. Икономистът Красен Станчев прогнозира в интервю за Стандарт, че гурбетчиите ни в Гърция ще закъсат. Още една прогноза за Гърция, на бизнесмена Томас Лафчис, в Труд, гласи "Гърците няма да паднат в пропастта". Бившият финансов министър Симеон Дянков пък прогнозира, че кризата в Гърция ще доведе до свиване на търговските кредити, тъй като от кредитирането ще се оттеглят гръцките банки. Ще намалее значително достъпът до капитали в региона, казва още Симеон Дянков в 24 часа.

447 милиона лева е общата печалба на банките за първите пет месеца на годината, което е нарастване с 83 милиона лева спрямо предходната година, пише Капитал дейли. Данните на БНБ сочат, че, през май печалбите и ликвидността на банките нарастват. Водещата тема на Сега е в същия дух - "Новият дълг през 2015 година може да се окаже по-малък от планираното", засега изпълнението на бюджета върви добре - има излишък от 1 милиард лева, фискалният резерв е почти 11 милиарда. Изданието ползва данни на Министерството на финансите, чиито прогнози за консолидираната фискална програма за първата половина от годината са за плюс в салдото от 850 милиона лева.

Водещото заглавие на Новинар е "България се стяга за еврозоната", правителството създаде специален съвет за подготовка. Вестникът припомня, че това става дни след изказване на премиера Борисов, че няма смисъл да бързаме за еврозоната.

"Пропадна интригата с грабежа на болниците", БСП имаше готовност да започне протестни действия, пише Дума. Земя допълва: "Борисов приземи "ястребите", премиерът показа жълт картон на министрите Ненчев и Митов, поиска Плевнелиев да е по-умерен. Двата вестника имат пред вид съобщеното от Борисов, че здравният министър се отказва от идеята за приватизация на 67 болници и призива на премиера по време на краткия парламентарен контрол след изказвания на цитираните министри и президента, "да сме малко повече умерени". "Премиерът Бойко Борисов обяви в Народното събрание "Спираме приватизацията на болници", пише Монитор на първа страница. И Стандарт излиза с водещо заглавие по темата - "Болниците не са за продан, Москов се отказа от приватизацията, обяви Борисов". Интерпретацията на Труд на първа старница е "Първа дупка в здравната реформа на министър Москов - продажбата на болници - отменена". Според Труд, в замяна, ГЕРБ чака гласове от БСП за други идеи на Москов. Според Телеграф, управляващите са отстъпили, за да имат подкрепа за здравната и пенсионната реформа. Директорът на Александровска боница, доц. Костадин Ангелов, призовава в интервю за Монитор за бързи решения в здравеопазването. Според него приватизацията на болниците е възможност за инвестиции в сектора.

Американската посланичка Марси Рийс напуска България след няколко седмици, съобщава Преса. Новината съобщила самата госпожа Рийс на прием по повод националния празник на страната й. Тя зае поста преди по-малко от три години, припомня изданието и обещава подробности утре.

"Ченге спасява кървяща клошарка със СПИН", след като просяк я намушкал с нож, пише Телеграф. Криминалистът от столичната полиция Крум Радев не мислел за риска, докато оказвал помощ на ранената.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!