Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

Европейският съюз трябва да избягва "драматичните послания", в случай че гърците гласуват с "не" на референдума в неделя, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за сайта на вестник Политико. Евентуално "не" няма да затвори нито вратата на еврозоната за Атина, нито ще означава край на преговорите, заяви още Доналд Туск, цитиран и от Франс прес. Негативен развой на референдума по спасителния план за Гърция със сигурност обаче ще стесни полето на преговорите за оцеляване на финансовата система на страната, предупреди все пак Туск. Председателят на Европейския съвет подчертава, че главната цел е да се запази еврозоната единна.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че гръцкото правителство не трябва да се надява, че може да получи финансова помощ веднага след референдума на 5 юли, пише немското издание Билд. "Преговорите ще трябва да бъдат водени на изцяло нова основа и при усложнени икономически условия. Това ще отнеме време", казва Шойбле. Той добавя, че предложението на кредиторите, заради което ще бъде проведен референдумът, вече не е актуално.

Групировката "Ислямска държава" е отправила заплахи за атака във Великобритания на 7 юли, пише в. Република. Тогава се навършват 10 години от вълната от атентати в лондонската транспортна система. Четирима родени във Великобритания мъже от пакистански произход се взривиха в метрото и в автобус на градския транспорт в Лондон. Загинаха 52 души, ранените бяха 700. Тогава отговорност за атаката пое "Ал Кайда".

Избягал във Финландия севернокорейски учен твърди, че Северна Корея изпитва химични и бактериологични оръжия върху хора, пише в. Република. Ученият успял да изнесе документи, в това число и видеозаписи, които подкрепяли неговите твърдения. Той ще свидетелства и пред Европейския парламент в Страсбург.

За друг северонкорейски беглец пише южнокорейският вестник Тона илбо, цитиран от ТАСС. Севернокорейски генерал е поискал политическо убежище в посолствата на трета страна в Русия. Според изданието, висшият офицер е избягал през април, като се е възползвал от свое посещение в Москва.

Той е поискал убежище заради политиката на терор, провеждана от севернокорейското ръководство.

Елисейският дворец обнародва кратко съобщение, с което отказва да даде убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, пише френският Монд. "Животът на г-н Асандж не се намира под непосредствена опасност. В същото време, има издаден европейски ордер за неговия арест“, гласи съобщението.

Пожарникар, участвал в спасяването на хора от атакуваните в Ню Йорк небостъргачи на 11 септември 2001 година, е спечелил 5 милиона долара от лотарията, съобщава Ню Йорк таймс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!