Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

"Гърция поиска нова тригодишна помощ", пише на първа страница Капитал дейли. Вестникът подчертава, че лидерите на еврозоната са били категорични, че крайният срок за сделка, за да се избегне фалита, изтича тази седмица. До петък Атина трябва да представи план за реформи.

"България е рекордьор в Евросъюза по харчене на пари за сигурност", гласи водещото заглавие на Сега, данните са на Евростат. В доклада се казва още, че за 2014 година са отделени 7 процента от бюджета за сектор "Сигурност", но ефектът е незначителен. 

Преса и Дума излизат с водещи заглавия за ултиматума на Реформаторския блок. "Преса" пише "Радан Кънев с ултиматум към АБВ - или подкрепа, или Калфин да си ходи от кабинета" и пояснява, че това е заради проблеми със съдебната реформа, а "Дума" интерпретира "Христо Иванов на крака при БСП заради промените в Конституцията".

"МВР още крие биячите, но поне временно ги отстрани", пише Труд и коментира, че побойниците с пагони до вчера следобед още били на работа. Вестникът цитира премиера Борисов, който казва на вицепремиера Бъчварова на заседание на правителството "Уволнявай без изобщо да има коментар по тази тема". "Защо ченгетата биячи още са анонимни, а на Жана Бергендорф сложиха белезници публично", пита 24 часа и добавя "Докато пазят имената на нарушителите и няма осъдени, положението ще е същото". 

Земя алармира на първа страница "Оставаме без лекари". Изданието цитира БНР. Лекари предупредиха, че след 5 години у нас няма да има медици и като първа и основна причина е разликата от поне 10 пъти повече в заплащането зад граница. Стандарт също отделя място на проблема - "Подаряваме готови медици на чужди държави", казва в интервю д-р Любомир Паунов от Пловдив.

"Шуробаджанащината превзе Фонд "Научни изследвания", пише Сега. След протестите по този повод преди две години на млади учени явно проблемите във Фонда не са решени, защото одит отново констатира конфликт на интереси, пише в разследването на вестника. Следобед парламентарната комисия за борба с корупцията ще има закрито заседание, на което ще разгледа сигнал за нередности в работата на Фонда.

"Нашествие на канални мушици" по градовете, пише на първа страница 24 часа. Експерти поясняват, че рояците са се появили заради високата влага, не са опасни за здравето.

За Стандарт и Новинар водеща тема е залавянето на наши джебчийки в Лондон. Според "Стандарт" плячката им е на стойност 1 милион лева, задигали диаманти и часовници от богаташи. "Новинар" пише "изнасяме опит и "добри" практики", откраднатите ценности и злато джебчийките кътали в наши банки.

Всички днешни вестници цитират доклада на специалната парламентарна комисия за КТБ. Водещото заглавие и на двете издания е едно и също - "КТБ - личен банкомат на Василев". 4 милиарда лева от банката потънали в 117 дружества.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев казва в интервю за Монитор: "ВЕИ ще връщат надвзети пари за години назад". Според него няма опция за ново отлагане на цените на тока.

165 години от рождението на Иван Вазов се навършват днес. Датата отбелязва Земя с откъс от поемата "Векът" и Преса - с интервю с видния университетски преподавател Валери Стефанов, който разсъждава защо авторът на "Под игото" е все по-актуален.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!