Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Част от враждуващите страни в Либия се споразумаха за "правителство на националното единство"

подписаха споразумение за спиране на боевете

Фото: ЕПА/БГНЕС

Част от враждуващите страни в Либия подписаха споразумение под егидата на ООН за прекратяване на боевете и формиране на правителство на националното единство, съобщи Ройтерс. 
"Това е само една, но важна крачка по пътя към мира", заяви специалният пратеник на ООН Бернардино Леон при подписването, дошло след месеци  трудни преговори в мароканския град Схират. Лион побърза да добави, че вратите са широко отворени за отказалите се от споразумението. Това са представителите на коалицията „Либийска зора“, контролираща столицата Триполи. Във вторник те отхвърлиха плана на ООН, защото признава за легитимно законодателно тяло алтернативния парламент в Тобрук. Под споразумението се подписаха част от съюзниците на „Либийска зора“ в Триполи и Мисрата. То предвижда правителство на националното единство, което ще управлява поне една година - докато бъдат решени множеството оставащи разногласия между враждуващите фракции.
Либия е в гражданска война, откакто през 2011 година бе свален диктаторът Муамар Кадафи. От ескалацията на боевете в последните месеци се възползва групировката „Ислямска държава“, която извърши серия от нападения и изби десетки християнски заложници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!