Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

„БНБ - нов гуверньор, стар екип“, пише КАПИТАЛ DAILY във водещото си заглавие. Финансистът Димитър Радев ще „смени освободения предсрочно заради провала с КТБ Иван Искров“. „Той обяви и екипа си, в който влизат двамата досегашни подуправители Димитър Костов и Калин Христов и дългогодишният юрист на централната банка Нина Стоянова. Очаква се номинациите му да породят остри дискусии в парламента. Причината - Радев залага на хората с опит, които обаче са били в банката при слабия надзор над КТБ“, сочи КАПИТАЛ DAILY.

„Калин Христов и Димитър Костов като подуправители нямат сривове досега. Радев ще запуши пробойните, за да не се случи второ КТБ“, уверява председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от страниците на СТАНДАРТ. Новият шеф на БНБ въвежда от есента система за ранно предупреждение за рискови трезори, допълва същият вестник.

„Кризата в КТБ е заради бизнес-зависимости“, пише ТРУД, цитирайки Десислава Атанасова от парламентарната комисия, разследвала аферата. Други акценти от интервюто са, че Комисията за финансов надзор „няма отношение към порочните банкови практики в КТБ“ и че „лицата с привилегировани депозити ще станат ясни до 6 месеца“.

Водещата новина на ДУМА е, че Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на депутати от БСП и АБВ за установяване на противоконституционност на закона за емитирането на новия дълг от 16 милиарда лева.

Повечето вестници съобщават за вчерашните протест и контрапротест, насочени срещу главния прокурор и министъра на правосъдието. СТАНДАРТ публикува на първата си страница призива на премиера Бойко Борисов: „Спрете войната за Темида“.

ПРЕСА излиза с друг цитат от Борисов: „Наричаш ли опозицията мафия, няма как да очакваш подкрепа“. В този контекст е и водещият материал във вестника със заглавие: „Реформаторите бламират реформата на Калфин“. „Радан Кънев изпълни заканата си и атакува пенсионната реформа след като промените в конституцията забуксуваха. Вчера той обяви, че реформаторите ще внесат свои предложения в Кодекса за социално осигуряване преди окончателното му приемане на второ четене. Ударът идва, след като вицепремиерът Ивайло Калфин и АБВ обявиха, че няма да подкрепят измененията в основния закон“, отбелязва вестникът.

„Кабинетът започва тотална подмяна на държавната администрация“, обявява СЕГА. „Уволненията на уредилите се без конкурс чиновници започват веднага, а нови правила за назначаване на компетентни кадри ще има едва през 2017 година. Министерствата ще прекратят договорите на всички ръководни кадри, наети на непълно работно време. Наети без конкурс по заместване чиновници няма да могат да бъдат преназначавани на друга длъжност и ще загубят работата си след връщането на титулярите“, допълва вестникът.

„Екотаксата за стари коли скача от 2016 година“, съобщава МОНИТОР. „У нас са регистрирани над 3 600 000 автомобила, като 66 % от тях са на възраст над десет години.“ В момента при внос на такива коли дължимата сума е 267 лева, а от догодина ще стане 275. В същото време тарифата за нови автомобили ще бъде намалена с 5 на сто. Очакваният резултат от това е „да се ограничи вносът на трошки, които са с основни заслуги за мръсния въздух у нас“, информира МОНИТОР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!