Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Funky miracle – "Всичко е възможно!"

БНР Новини
Фото: личен архив
Група, която съчетава стиловете джаз, фюжън, фънк, поп… Звучи познато, още повече, че Funky miracle също са великолепна седморка като техните идоли от „Акага”. Историята на младите момчета започва от музикалното училище в София, където свирят в биг бенд под ръководството на джазмените Михаил Йосифов и Вили Стоянов. Днес повечето от тях продължават образованието си в Музикалната академия и Нов български университет и намират време да се появят на фестивали като A to Jazz и Brazzobrazzie, чието лятно издание тече в момента във Варна. Изявите не са единствената творческа активност на групата. Какво е актуалното около нея, както и други интересни подробности, научаваме от клавириста Пламен Денчев:

Името на състава е Funky miracle, защото нашето възприемане на фънка е широкообхватно. Обичаме да съчетаваме много стилове, защото всеки от нас има различен вкус. Някои от нас слушат повече рок и блус, а други поп, фънк и джаз. Така се раждат и нашите идеи – от слушане на много музика. Всеки стил дава нещо уникално, особено ако си музикант, трябва да имаш широки познания. Водим се фънк банда, но комбинираме различни стилове. Имаме 5-6 авторски парчета, а наскоро заснехме и клип към едно от тях – „С моите хора“. Песента е летен сингъл, а видеото носи много морско настроение. Две от другите ни авторски композиции са по-експериментални, с джаз и фюжън звучене. Първата от тях – Breathе in, пуснахме преди около седмица заедно с клип от лайв в студио. Съвсем скоро предстои да излезе и You don’t have to go. И двете песни звучат по-некомерсиално, но се надявам, че ще допаднат на ценителите на експерименталната музика.

Идва ред на една малка тайна – барабанистът Радо е син на тромпетиста на „Акага“ Иво Казасов. И като че ли тук има пръст провидението – „Акага” се събират през 1992 г., а Funky miracle точно две десетилетия по-късно. Тази констатация, убягнала и на самите музиканти, кара Пламен да разкаже, че колегите им са техни ментори, репетират заедно и им дават ценни съвети.

А кога да очакваме дебютен диск от Funky miracle?

Искаме да натрупаме повече авторски материал. Възнамеряваме да издадем албум, който да показва това, което правим на сцената, затова той ще съдържа предимно „жива” музика – е отговорът на групата.


Ако си мислите, че „Funky miracle“ е група от младежи, които само се вълнуват от забавления и девойки с бронзов тен, то тогава се заблуждавате. Наред с безгрижните теми, музикантите се вълнуват и от много по-сериозни.

На нашия вокалист Симо му се отдават повече текстовете на английски език – разказва Пламен Денчев, който е вторият текстописец на бандата. Когато аз пиша винаги ми е по-лесно да нахвърлям идеите си на своя роден език. Вдъхновяват ни различни житейски ситуации и случки. Например текстът на Breathе in е много дълбок, засяга необятната тема за смисъла на живота. Посланието, което искаме да предадем с песента You don’t have to go, е че човек трябва да следва онова, което му е на сърцето. Да изразява себе си по-скоро емоционално, отколкото прагматично.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!