Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция празнува Рамазан Байрам

Фото: БГНЕС

В Турция започна свещеният мюсюлмански празник Рамазан Байрам, който ще продължи до неделя. Държавните учреждения, борсата и банките няма да работят, но големите молове ще бъдат отворени.

Празникът отбелязва края на месеца на големите пости, оруча. Популярното название на Рамазан Байрам е шекер байрам, понеже на него се гощават със сладки вкусотии, баклава и реване.

Рамазан Байрам  започна тази сутрин с традиционна молитва намаз в десетките хиляди джамии в цялата страна, която се посещава само от мъже. По традиция политиците също участват в намаза.

След  молитвата започват поздравленията. Традицията повелява първо младите да поздравяват възрастните с ритуално целуване на ръка и да поискат прошка от тях.

През празничните дни почти цяла Турция е в движение. Едни си отидоха по родните места, други на почивка. По пътищата се образуваха дълги конвои от автомобили и задръствания.

По традиция българските изселници използват байрама, за да посетят роднините и близките в България, гробовете на починалите, което също е традиция на байрама. От автобусните фирми обявиха, че са пуснали допълнителни рейсове, за да ги превозят. От пътната служба предупредиха, че на Капъкуле има задръствания и препоръчват на водачите да ползват другите два пункта на българо-турската граница.

Турският президент Ердоган огласи празнично послание, в което подчерта, че мюсюлманите посрещат религиозния си празник в трудни условия. Опитахме се да протегнем ръка за помощ на всички угнетени и нуждаещи се. Турция и занапред ще продължи да полага грижи и да оказва помощ, заяви той. 

Преминаването през празничните дни по автобаните и мостовете над Босфора ще бъде безплатно, което важи за всички видове автомобили, местни и чужди.

В Истанбул пътуването в градския транспорт ще бъде с 50 на сто намаление. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!