Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Извънредно заседание на турското правителство за терористичния атентат в Суруч

Фото: ЕПА/БГНЕС

Декларация, която да бъде подписана от лидерите на всички политически сили за единство в борбата срещу тероризма, се очаква да бъде приета днес на извънредно заседание на турското правителство.

Премиерът Ахмед Давутоглу свиква правителството във връзка с терористичния атентат в Суруч, извършен от "Ислямска държава", при който загинаха най-малко 32-ма души и над 100 души бяха ранени.

В заседанието, в което се предвижда да участват и висши представители по сигурността, ще бъде разискван план за действие за засилване на мерките за сигурност. Според анализатори се очаква да бъдат разисквани и проблемите във връзка с действията на Турция в международната коалиция за борба срещу "Ислямска държава".

Премиерът Ахмед Давутоглу заяви, че за турската държава и за правителството всички, които извършват кървави нападения с бомби и оръжие, са терористи и ще останат терористи, включвайки и джихадиската терористична група "Ислямска държава" в това число. В същото време той предупреди, че въпреки хаоса и кризите в региона Турция няма да позволи да бъде въвлечена в пропастта и припомни, че в миналото страната е станала арена на много подобни провокативни нападения, но солидарността и хладнокръвието на турския народ са провалили пъклените планове на терористите. 

Стана известно, че турското контраразузнаване преди време е предупредило властите за готвени терористични действия от джихадисти, които се прехвърлили на турска територия. Извършителят на кървавия атентат в Суруч бил задържан преди 20 дни в полицията, но в последствие бил пуснат на свобода.

Междувременно джихадистите от "Ислямска държава" са отправили заплахи за нови атентата срещу Турция заради подкрепата, която оказва Анкара на кюрдите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!