Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Жегата тласка към агресия и самоубийства", пише на първа страница на Труд. Констатацията е на български и чуждестранни учени, които съветват в дните с над 30-градусови температури да се намали натоварването със задачи, да си поставяме реалистични цели и да си осигуряваме почивка в най-горещите часове. В Монитор има съвети за по-лекото преодоляване на последствията от високите температури, основно с растителна храна и мед. Според Стандарт жените страдат повече от жегите, отколкото мъжете. Вентилатор трябва да ползваме, само ако температурите са под 35 градуса, защото иначе ефектът е обратен.

"Ваксини няма в цяла Европа, трудно ще е и през 2016 година", казва в интервю за 24 часа заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Проблемите в снабдяването са заради изискването ваксините да съдържат по-безопасна съставка срещу коклюш, пояснява той. Водещото заглавие на Телеграф е "Черна борса с опасни пиявици". Популярното от древността лечение с пиявици на разширени вени, тромбози, глаукома е причина да се разшири търговията с кръвосмучещите твари. Лекари подчертават, че когато не е ясен видът им, те са опасни за здравето и живота ни, защото може да заразят със СПИН, хепатит и антракс.

"Генерала готов за избори 2 в 1", съобщава Стандарт. "Бойко вдигна ръце от Радан, довериха от ГЕРБ", ДПС внася проекта за консенсусни промени в Конституцията, допълва вестникът. В интервю за изданието лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев споделя, че се надява на нова среща с премиера Борисов. В петък ще вземем важни решения за позиционирането на Демократи за силна България в мнозинството, ако няма съдебна реформа, Реформаторският блок няма място във властта, казва още Кънев. "Борисов прие съдебната "реформа" на ДПС", пише Капитал дейли и цитира "в името на консенсуса". "ГЕРБ и ДПС търсят подкрепа за общ проект за съдебна реформа", е водещото заглавие на Сега по темата. "Борисов обвини Христо Иванов и "Сега" за буксуването на съдебната реформа", гласи друго заглавие в днешния брой на вестника. Преса пише: "Реформаторите бламират реформата си", хората на Кунева, Кънев и Лукарски няма да подкрепят приетите от Борисов поправки в Конституцията. "Кой вкара Борисов в задънена улица" пита Преса.

"Властта крие 9 дена, че Николай Христов е убил човек" съобщава, на първа страница, Дума. Дори образователният министър Тодор Танев научил от вестника, че е арестуван управителят на научния фонд към просветното ведомство за убийството на 55-годишен мъж. Водещото заглавие на 24 часа извежда тази новина - "Депутат в три парламента арестуван за убийство". Николай Христов е убил след почерпка приятеля си Красимир Илиев на 14 юли. Задържаният Христов е бил депутат от СДС, член на Демократическата партия.

"Роми се правят на турски туристи и обират шофьори" предупреждава Монитор. От двете страни на някое междуградско шосе застават роми, спират коли, за да питат уж за посоката, и крадат, каквото могат.

"В края на жътвата търговията с пшеница е замряла в очакване на по-добри цени за качествената реколта тази година", пише вестник Земя. "Търговците отново започват играта на котка и мишка, докато капитулираме", коментират зърнопроизводители.

Доцент Живка Бонева от болницата на МВР заявява за "Труд", че 80% от хората с диабет ще намалят усложненията, ако отслабнат. Според нея затлъстяването и захарният диабет тип 2 са двойна пандемия и съветва да променим навиците си, за да сме по-здрави.

"Пет ваканции за децата през следващата учебна година", информира Новинар. Датите за матурите съвпадат с баловете, пише още вестникът, като се позовава на одобрения от просветния министър график.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!