Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Навършват се 73 години от разстрела на Никола Вапцаров

Днес се навършват 73 години от разстрела на поета Никола Вапцаров, намерил заслуженото признание едва след смъртта си като носител на Международната награда за мир. Отличието е връчено по време на Втория конгрес на мира през 1953 година на неговата майка Елена Вапцарова. Приживе е издадена само една стихосбирка на Вапцаров "Моторни песни". 

Годишнината от разстрела на поета, чиито "Моторни песни" обиколиха света, ще бъде отбелязана вероятно на много места и в много държави. Пред паметника в родния му град Банско ще звучи красивата Вапцарова поезия и песни по негови стихове. Семейната къща-музей ще бъде отворена за посетители без входна такса. В архивите на музея се пазят и спомените на неговата майка баба Елена Вапцарова, която е била един от първите екскурзоводи в семейната къща-музей, където живее до края на дните си.

Много обичаше да слуша приказки. Като му разправях за Хамлет, така обикна думите на Хамлет. И ми казваше, накарай ме, каквато и да е работа, ама обещай, че довечера пак ще ми разказваш за Хамлет.

Днес България и Банско са длъжници на Вапцаров. Забравихме, че световната награда за мир, която той получи за творчеството и дълбоко хуманните си убеждения, направиха градчето ни известно и уважавано, далеч преди туризма, споделя местният общественик и поет Константин Икономов.

Банско, по някакъв мързелив начин, изостави Вапцаров и го предаде в ръцете на съюзи, на писатели. Крайно време е Банско да си върне Вапцаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!