Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КНСБ:

Енергийната ни система е под въпрос, ако длъжниците на "Мини Марица-изток" не изплатят задълженията си

Пламен Димитров в Стара Загора
Фото: Венелина Попова

Зимният добив на въглища и сигурността на цялата ни енергийна система ще бъдат застрашени, ако двете американски централи не преведат на "Мини Марица-изток" поне 50 милиона от 260-те милиона лева, които им дължат. Това каза на пресконференция в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той предупреди, че не са изключени протести.

По думите му без държавна намеса Секторът "енергетика" не може да бъде стабилизиран. 350 млн. лева са задълженията към "Мини Марица-изток". Дружеството от своя страна има просрочени плащания за 85 млн. лева. От КНСБ си дават сметка, че дължимата на мините сума може да бъде прихваната от 800 млн. лева, които НЕК дължи на двете американски централи. Затова синдикатът настоява тези 50 млн. лева да бъдат приведени директно на дружеството.

Пламен Димитров посочи, че без държавна намеса енергетиката не може да бъде извадена от колапса, в който се намира. Синдикатът настоява 2,3 милиарда лева за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене" да бъдат оформени като държавен дълг и извадени от сметката на НЕК, а за останалите 1,4 милиарда лева да бъде взет мостов заем.

КНСБ не одобрява приетия от депутатите спасителен фонд за енергетиката, защото в него не е останало нищо от проекта, който те са предложили на премиера.

Според Пламен Димитров през всеки регулаторен период България плаща на двете американски централи в комплекса "Марица-изток" по 1 милиард и 50 милиона лева. До средата на август държавата ни трябва да получи становище от Европейската комисия за тези договори. 

Това е много важен въпрос. Всички си даваме сметка, че може да послужи за редица решения, политически и не само политически, а и управленски, в тази посока, която очакваме всички, че това е непозволена държавна помощ - отговор от Комисията. Ясна е картината: "Не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!