Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Новият план за управление на НП "Пирин" не изясни допустимо ли е изграждане на спортни съоръжения

Фото: Уикипедия

Новият план за управление на Национален парк "Пирин" отново не отговори на въпроса дали е допустимо изграждането на нови спортни съоръжения в защитената зона, която е обект на световно природно наследство. Според природозащитници, проектът е несъстоятелен поради липса на оценка за въздействие на съоръженията върху околната среда. Местните хора твърдят, че неприемането на плана пречи на бизнеса в региона.

Финалният проект на плана за управление на националния парк за следващите 10 години произведе недоволство от всички заинтересовани страни. Според експертите единственото му предимство е, че е направена инвентаризация на вековните гори в него. Няма удовлетворително решение за новите територии за пашуване, което фермерите поискаха неколкократно. Липсва категоричен отговор и на въпроса допустимо ли е развитието на ски-спорта и зимния туризъм и къде, смята ландшафтният архитект Людмила Димитрова :

Няма категорично решение на въпроса за ски-туризма на територията, за достъпа до планината, което е и мое мнение.

Не получихме отговора, който от години очакваме, сподели кметът на Банско Георги Икономов:

Това изследване трябваше да даде отговор на обществото, на политиците, на местните граждани, на екологичните организации, вредна ли е ски зоната, има ли някакви вредни въздействия върху природата, върху хората най-вече, върху вода, почва и така нататък или те са минимални и ползите от изграждането са многократно по-големи. Защото се окаже, че има вреда, че се увреждат почви, води и така нататък, ние ще сме хората, които също ще застанем срещу това нещо.

Според арх. Людмила Димитрова , която бе ръководител на екипа, разработил първия и все още действащ план за управление на НП „Пирин“ това е могло да стане:

Трябваше, според мен, да се наложат направените проучвания от екипа върху територията, към която има интерес да се направи, и да се види има ли такава възможност, ако има къде е, конкретно и ясно и да се каже, „може тук“ или „не може никъде“.

Възможно ли е недостатъците да бъдат компенсирани в едномесечния период, в който могат да се направят корекции в плана, преди да бъде внесен в МОСВ?

Мисля, че е доста късно. то заданието е било грешно, за да получим сега този резултат.

Прогнозата е , че новият план още повече ще втвърди двете групи -  на местните хора и власти и на природозащитниците

Нещата се прехвърлят за още десет години в една много неприятна конфронтация, която ще продължи, така наречените протести на жълтите павета или тука на подхода на Банско, обобщи Димитрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!