Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Няма опасност от разрастване на пожара в Рила

| обновлено 27.07.15 12:00
Фото: БГНЕС

Продължава  потушаването на огъня в Национален парк "Рила", където на 23 юли вечерта избухна пожар в алпийската част на резервата "Риломанастирска гора". Опасност от разрастване засега няма. 

В 5.30 сутринта първите огнеборци са тръгнали към мястото на пожара. На най-отдалечените и трудно достъпни места хората са придвижени с хеликоптер. Два пъти по-малко хора участват в гасенето днес. 52 пожарникари, военни и лесничеи са поели западния фронт на пожара, 81 – югоизточния. 12 служители на ПБЗН правят обход на северната част. 

Участниците в гасенето работят в западната част на пожара, където обливания от въздуха извършва и единият хеликоптер на Министерството на отбраната. В източната зона на огнището има все още горящи сухи дървета. Там огънят се гаси с двете помпи, които още вчера бяха монтирани до естествени водоизточници.

Пожарникари и горски служители обаче уточняват, че високите температури и сухото време винаги могат да предизвикат огъня заради дебелия торфен пласт на височина 2100 метра.

За преките щети и тези, които не могат да бъдат изчислени в средства, говори инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие:

Преките разходи за гасенето на пожара към момента са някъде около 300 хиляди само за три дена. Но това е по-малката беда, по-голямата е щетата, която нанасяме на природата, на дървостоя, на екотипа, на екосистемата. Това са щети, които много трудно могат да бъдат изчислени.

Разследващите органи, които работят по случая все още нямат официална версия за причината, предизвикала пожара. До днес най- разпространената версия беше, че туристи са направили бивак с огнище вечерта на 23 юли. Мястото обаче се оказа отдалечено на километър и половина от основните туристически пътеки, поради което напред излиза версията пожарът да е предизвикан от бракониери. 

Директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов заяви за "Хоризонт", че служителите на парковата охрана скоро не са регистрирали случай на бракониери ловци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!