Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди имигранти от Западните Балкани искат политическо убежище в Германия

Фото: БГНЕС

Десетки хиляди имигранти от Албания, Косово и Черна гора са пристигнали през последните месеци в Германия и искат политическо убежище. Германските политици обмислят как да спрат натиска от този регион, като сред предложенията е въвеждане отново на визов режим за тях и отваряне на имигрантски коридор за хора с търсени професии.

Албания, Косово и Черна гора да бъдат обявени за сигурни държави, също както Сърбия, Босна и Македония, за да се спре потокът на бежанци, искащи убежище в Германия. Това обмислят политици от повечето германски партии. Дебатите се подсилват и от факта, че дори и да имат право да поискат убежище в Германия, граждани от Албания, Черна гора и Косово нямат шанс да бъдат одобрени като бежанци поради несъществуваща опасност за тях в родината им.

Премиерът на Хесен Фолкер Буфие предложи вместо парична помощ на чакащите за статут пришълци от Западните Балкани да се предоставят само предметни помощи. Според него един учител в Черна гора получава като кандидат-бежанец в Германия за пет месеца няколкогодишната си заплата и това привлича масата имигранти. Други политици настояват за връщането на визовия режим със страните от Западните Балкани, за да се спре потокът.

Премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман пък предлага да се въведе улеснение за приема на хора от този регион, които имат търсени в Германия професии, като даде за пример най-вече медицинския бранш – лекари, сестри, болногледачи, гледачи на възрастни хора.

Ако създадем имигрантски коридор за хора с желани от нас професии, това ще облекчи натискът на бежанци от тези страни, посочи той и подчерта, че Западните Балкани принадлежат към Европа и трябва да бъдат стабилизирани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!