Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

Някои от печатните издания коментират разкритието, че ледът за заведенията в Слънчев бряг се произвеждал в нерегистриран свинарник. Според Дума нерегистрираният ледогенератор работел при невъобразими нехигиенични условия. Стандарт допълва, че това ставало в изоставена свинеферма край Ахелой. Заглавието на Труд гласи "Инспектори и полицаи щурмуваха свинарник, лед от кочина за уискито в Слънчев бряг".

"Докато военните се мъчат да изгасят пожара, туристи превърнаха Рила в кебапчийница", пише Телеграф. Огънят, обхванал от няколко дни стръмните склонове над Рилския манастир, не попречи на туристи, потърсили хлад в планината, да палят огън, където им скимне въпреки забранителните табели, пише вестникът.

70 процента увеличение на българите, които са си купили стаж за пенсия, отчита НОИ за първите три месеца на годината, съобщава 24 часа. Близо 2 хиляди души са внесли 3,8 милиона лева, за да могат да се пенсионират. Днес депутатите ще гласуват нарастването на осигурителния стаж за пенсия до 40 години за мъжете и 37 за жените. Вестник Сега помества пространен анализ, посветен на пенсионната система у нас, в който се казва, че към 2060 година пенсията няма да може да покрива дори 30 на сто от заплатата, ако не се направят реформи. Пак до 2060 г. България ще е загубила 40 процента от трудоспособното си население. Прогнозата е на Европейската комисия.

"В България всеки десети работи за минимална заплата", съобщава Преса. В Родопите семейства живеят с 380 лева на месец.

"Ударно ремонтират базите на НАТО до Ямбол", информира Труд и пояснява, че това се налага заради операции по южния фронт на Алианса. 

Заглавието на първа страница на Земя е "Танкове в детската градина", тежка военна техника от натовския полигон в Ново село край Сливен изненадващо се преместила в двора на детска градина в малкото градче Сунгурларе.

Телеграф информира за нов проблем у нас - изтормозени от лихвари българи масово отключват различни психични заболявания и попадат в специализирани клиники. По-често в капана на отчаянието влизат мъже - длъжници.

"Слагат камери в колите на НСО" след поредния инцидент, в който граждани обвиниха охранителите в арогантност, пише Преса.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков планира проверки в Народното събрание, Министерския съвет и Националния исторически музей след края на одита на банковия надзор. В интервю за 24 часа Цветков казва, че в последните години банковият надзор е имал пропуски.

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов прогнозира в интервю за Сега, че Конституционният съд ще обезсмисли съдебната реформа, ако оспори промените в Конституцията.

Генералният секретар на европейската СПА асоциация Йоахим Лебер съветва да предлагаме СПА услуги на ниски цени, комбинирани с културен и гурме туризъм. Според Монитор от събота пътищата ще се препълнят с летовници, през август у нас ще има 3,5 милиона туристи на почивка, всеки трети българин в отпуск предпочита планината, където хем е хладно, хем доста по-евтино.

"Славка Бозукава, главен редактор на "Стандарт",  придобива половината от информационния сайт "Блиц", съобщава Капитал дейли. Уебсайтът ще има нов директор по редакционната политика.

Новинар оптимистично прогнозира от първа страница "ще пием отлично младо вино", защото реколтата от грозде е добра. Монитор пък излиза с водещо заглавие "Нова археологическа находка доказа, че българите варят ракия от десет века". Това даде повод на директора на Националния исторически музей да обобщи, че докато ракията я има, страната ни ще е непобедима.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!