Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турският парламент заседава извънредно заради терористичните атаки

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент, който е във ваканция, ще проведе днес извънредно заседание във връзка с терористичните атаки в страната, при които загинаха десетки души, бяха убити полицаи и военнослужещи. Предвижда се депутатите да обсъдят обстановката след самоубийствения атентат в Суруч на джихадисти от "Ислямска държава", при който загинаха над 32 души. Ще се обсъжда и предложението на основната опозиционна Народнорепубликанска партия за провеждане на парламентарно разследване на атентата в Суруч.

Преди това прокюрдската Партия на демократичните народи също бе поискала да се свика извънредна сесия на парламента.

След като бе събран необходимият брой депутатски гласове, председателят на ВНСТ Исмет Йълмаз насрочи парламентарното извънредно заседание за днес.

В същото време лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ заяви, че 80-те депутати от парламентарната група на партията сами ще внесат молба за отмяна на парламентарния им имунитет. Това изявление на Демирташ е в отговор на обвиненията на турския президент Р.Т.Ердоган, който заяви, че кюрдските депутати подкрепят терористичните атентати на забранената Кюрдска работническа партия, ПКК. Ердоган призова за провеждане на съдебно разследване срещу лидерите на прокюрдската партия и отменяне на имунитета на депутатите от партията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!