Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Жителите на село Китанчево протестират срещу безводието

Фото: БГНЕС

Безводието изкара на протест жителите на исперихското село Китанчево. Проблемът в селището с 2500 жители е от години. Според институциите решението е в нови съоръжения, но за тяхното финансиране ще може да се кандидатства след обединяване на доставчиците на вода в обща ВиК асоциация в Разград.

Около 200 души се събраха пред сградата на ВиК-Исперих с плакати и скандирания: "Искаме вода" и "Оставка". Вратите на ВиК - Исперих обаче останаха заключени по време на протеста и след като не успяха да се срещнат с нито един представител на дружеството, местни жители, сред които и кметът на Китанчево Фикрет Аталла се отправиха към общината, където по същото време се провеждаше сесия на общинския съвет и поставиха проблема си в края на заседанието. В сесията участва и областният управител на Разград Петър Василев, тъй като една от точките в дневният ред бе свързана именно с предстоящото окрупняване на ВиК доставчиците в региона. Решението според него е:


На територията на Разградска област трябва да има една ВиК асоциация с един оператор, което да дава възможност на самия оператор да кандидатства по европейски програми. В сегашната ситуация, както са две асоциации и редица оператори, просто няма да отговаря на изискванията на европейските фондове. Кметът пое ангажимент да направи още една сесия, на която да се вземе решение Община Исперих да влезе в асоциацията ....



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!