Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

По-евтин ток за бита от август

| обновлено 31.07.15 20:38
Фото: Архив

Вместо да поскъпне с 2%, какъвто беше първоначалният вариант на енергийния регулатор, от август токът за бита ще поевтинее средно с 0.11 на сто реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Цените на електроенергията за бизнеса обаче ще скочат, тъй като, въпреки че индустрията купува тока по цени на свободния пазар, тя плаща добавка "Задължение към обществото", която става 38 лева за мегаватчас.


За абонатите на ЧЕЗ намалението на тока за бита ще е с 0.63 на сто, а за тези на И ВИ ЕН - с 0.44 %. Поскъпване с 1.09% обаче ще има за клиентите на ЕНЕРГО ПРО. Таксата "Задължение към обществото", чието планирано повишение предизвика протеста на работодателските организации, става еднаква и за бита и за бизнеса и ще е в размер на 38 лв. за мегаватчас. За най-голямата индустрия има възможност след като Еврокомисията нотифицира наредбата за намаляване на тежестта на "зеления" ток, тя да влезе в сила със задна дата от 1 август и това да смекчи повишението, каза председателят на регулатора Иван Иванов:

Добавката "Задължение към обществото" за енергоемките потребители, които имат годишно потребление над 30 гигаватчаса, тази добавка става 18.77 лв. на мегаватчас, което дори е в по-малко от добавката, която се плащаше досега в размер 19 лв. на мегаватчас. Наредбата добавя друго междинно стъпало за потребители индустриални между 10 и 30 гигаватчаса, за което имаме намаляване на тежестта, свързана със "зелената енергия" наполовина и за тях добавката става 26.65 лв. на мегаватчас. В общия случай, и това е за потребителите над 10 гигаватчаса, това са и битовите потребители и дребния бизнес, които реално не са енергоемки, цената на електроенергията не би трябвало съществено да влияе върху крайния им продукт, тя е 37,90 лева.  

Забавянето на решението на цените не е било грешка според Иванов:

Защото разкритите резерви дават възможност за допълнително намаление както на цената на електроенергията за бита, така и добавката "Задължение към обществото"  


Иван Иванов коментира, че ако бъдат намерени резерви за промяна в цената на тока в интерес на обществото, те могат да ги променят още след три месеца, каквато законова възможност има.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!