Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

112 години от Илинденско-Преображенското въстание

112-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва и по нов стил на 2-и август. На различни исторически места в област Благоевград се провеждат традиционни събори.

В малките планински селца, в чиито стари къщи са останали само възрастните хора, на този ден се събират родовете, пръснати в цялата страна и в чужбина, за да чуят и най-малките историята, напоена с героизъм и кръв.

Съборът в село Кремен, община Банско, се провежда  в местността „Харами бунар“, високо в планината, където често комитите слизали да се запасят с вода от чистия пирински кладенец. Когато избухва въстанието, всички мъже от село Кремен, можещи да носят оръжие, се включват  в трите чети, участвали в боевете по поречието на Места, разказва кметът Емилия Пандева:

Много кременци са участвали в това въстание, даже са разбили турска чета, близо до село Обидим.

Бил е прекъснат дори телеграфът за Неврокоп, за да не може османската армия да получава сведения за хода на въстанието. След неуспеха му десетки хора са избити, къщите им са опожарени, а стотици поемат по тежкия изселнически път във вътрешността на свободна България.

На 2-ри август признателните поколения от Пиринска Македония ще се съберат отново на историческите места, за да отбележат 112-та годишнина от въстанието.

Традиционният събор в Гоце Делчев се проведе вчера в местността "Попови ливади", която преди няколко месеца, с президентски указ, стана най-новото населено място в общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!