Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нова програма за заетост ще обхваща хората пред пенсия

| обновлено 04.08.15 18:31
Ивайло Калфин
Фото: БГНЕС

Социалното министерство ще подготви от тази есен нова програма за заетост, насочена към хората в предпенсионна възраст. Това съобщи в Разград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Безработните в страната на възраст преди пенсия са 126 хиляди души:

Ще създадем нова програма, която да даде възможност на хора в предпенсионна възраст по-лесно да намират работа, включително да си допълват стажа, който им е нужен. Трябва да потърсим най-добрите варианти, заради това и обмисляме, преди няколко години е имало такава програма. Преди да я пуснем отново, да бъде достатъчно ефективна. Да не насочена само към публичния сектор. Така е работила предишната - общини, училища, и да не е 100% субсидирана. За мен е важно реалният сектор да участва във финансирането, като в същото време не му се възлагат някакви прекомерни тежести, така че той да предпочете един човек, който е в предпенсионна възраст отколкото човек, който е много по-млад.


По-късно в Русе, Калфин съобщи, че хората с най-ниски доходи отново ще получат подпомагане с хранителни продукти, като ще бъдат обхванати около 260 хиляди души. 
Разширихме номенклатурата на храните. В номенклатурата няма такива смешни неща като кафе "Инка" и подобни. Има доста неща и аз много ще се радвам, ако успеем да стимулираме българското производство. Има консерви, които вече влизат в храните, които ще се раздават. Много от нещата могат да се произвеждат в България, а преди всичко беше внос". 
Социалният министър допълни, че асортиментът ще включва около 30 продукта, а раздаването на пакетите отново ще се осъществява от Българския червен кръст. За да няма спекулации в предизборната кампания, социално слабите граждани ще получат пакетите през ноември. Критериите за определяне на получателите ще са същите - одобрените за енергийни помощи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!