Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Десислава Стефанова: Хоровото пеене е и наслада, и терапия

"Лондонски български хор" и "Швейцарски български хор" ще поздравят гостите на събора в Копривщица

Фото: www.londonbulgarianchoir.co.uk
На 7, 8 и 9 август Копривщица ще бъде огласена от песните на стотици наши и чуждестранни певци, които са в плен на българския фолклор. Без да участват в състезателната програма, но със специален поздрав за домакините и всички присъстващи, на сцената за чужди гости ще излязат две формации, ръководени от една българка.

Преди 15 г. - през 2000 г., певицата от ансамбъл „Филип Кутев" Десислава Стефанова, която живее и работи в британската столица, решава да създаде певческа формация. Дава й името "Лондонски български хор". Съставът му е около 35 души, като в него влизат освен български емигранти, които са една трета от общия брой, но и англичани, индиец, японка, италианци, поляци, немци, гърци. Макар и различни по националност, това което ги обединява е любовта към българския фолклор.

След второто си гостуване в България през 2010 г. на събора в Копривщица и на джаз фестивала в Банско, "Лондонският български хор" отново е тук за трети път. Интересно е обаче, че заедно с него участие в Копривщица ще вземе и "Швейцарският български хор". По думите на Десислава Стефанова създаването му е просто стечение на обстоятелствата, но е факт вече от 4 години.

Повече за работата и подготовката на репертоара, за носиите и гостуванията, ще разберем от Даниела Бенишева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!