Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пореден дипломатически скандал между Германия и Русия

Пореден дипломатически скандал избухна между Германия и Русия, след като Москва отказа входна виза на германски генерал, назначен за военен аташе в руската столица. 

Руското министерство на външните работи изненадващо отказа входна виза на бригаден генерал Герт Гавелек, който трябваше да поеме поста военен аташе в посолството на Германия в Москва. Герт Гавелек е първият германски офицер, получил генералско звание в Бундесфера  след като е завършил академията на Бендесфера, преди това той е завършил военна академия в Москва и говори много добре руски език.

Списание "Шпигел", което разпространи новината, коментира, че недопускането от страна на Москва на генерал Галевек е ответна мярка на неотдавнашен отказ на Берлин да даде виза на високопоставен руски офицер, назначен в посолството на Русия в Берлин. Руският офицер беше заподозрян в неприемливи дейности или с други думи в шпионаж. Отказът за недопускането на генерал Гавелек на руска територия се коментира като поредна размяна на удари между Берлин и Москва след началото на кризата в Украйна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!