Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция отбелязва значителен спад в доходите в туризма в разгара на сезона

Турция Истанбул Босфор
Фото: http://www.worldhum.com

Икономическата криза в Русия, войната в Сирия, опасенията за сигурността,предизвикани от атаките  на джихадистите от Ислямска държава и на забранената Кюрдска работническа партия-ПКК се отразиха изключително негативно на турския туризъм.

7 млрд.долара по малко са приходите от туризма в разгара на туристическия сезон през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това представлява 13.8 на сто спад, по данни на турския статистически институт.  
Според  доклад  на Съюза на турските мениджъри и инвеститори,Туроб заетостта на местата в хотелите през месец юни е спаднала със 7.6 на сто в сравнение със същия месец на 2014 г.
Подчертава се, че Истанбул и Москва са с  най-слаба заетостта на хотелите сред европейските столици през месец юни т.г. За Истанбул показателят е 66.6 на сто.
След Истанбул Анталия е с най-големи загуби в хотелските резервации.  Заетостта на хотелите в сравнение със същия период на миналата година е спаднала със 7.9 на сто.
Според президента на ТУРОБ Тимур Байъндър спадът в Анталия започнал през 2013 г,след това има известно стабилизиране, но кризата продължава.
Като една от основните причини се посочва отказът на руските туристи, които основно запълваха хотелите на Анталия. С около 1 млн. е намалял броят на руските туристи.
От Туроб настояват за преференции от страна държавата за стабилизирането на туристическия сектор.
“Ние не можем да оказваме влияние върху политическите и социалните процеси, казва президентът на Туроб.Но очакванията ни са туристическият сектор да бъде подпомогнат от държавата, да се взимат необходимите мерки, като се ревизира стратегията в туризма, който има изключително важно значение за икономическото развитие и за имиджа на нашата страна”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!