Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Палитра от събития у нас за Международния ден на младежта

| обновлено 12.08.15 8:34
Фото: Георги Корнейков

Конференция за достъпа на младите хора до културата и предизвикателствата пред читалищата организира Българската асоциация на работодателите в областта на културата в София. 12 август е обявен през 1999 година от ООН за Международен ден на младежта. У нас датата се отбелязва от 2007 г.

Основните цели на националната кампания за достъп на младите хора до културата, след национален дебат по темата, е да насърчи семейство, училище, културни институти и организации да предложат своя план за разширяване на достъпа на младите хора до култура. В рамките на днешния форум ще бъдат връчени за втори път годишните награди "Прокултура" за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура в седем категории. Както и специални награди на читалища в 12 категории, някои от които литература, театър, аудиовизуални дигитални изкуства, музика, танц, открита сцена.

По повод Международния ден на младежта Министерството на младежта и спорта организира кампания в Северозападна България под мотото "Гражданската активност на младите". Предвидени са дискусии и концерти с участието на млади таланти. Експерти от различни институции ще отговарят на предварително зададени въпроси, за възможностите пред младите хора и ще чуят техните препоръки. Акцентът в кампанията е поставен върху Северозападна България, защото в този регион са регистрирани най-високите нива на младежка безработица.

Екипът на Младежкия информационен и консултантски център в Търговище организира фотоизложба и творчески ателиета на открито. Инициативата е част от проект в подкрепа на младите хора, който се финансира от Министерство на младежта и спорта и се изпълнява от Сдружение "Мисионис" и Младежкия дом, обясни Диляна Стойчева:

50 са фотографиите на 12 млади автори, които ще бъдат изложени във фотоизложбата с име "Слънце в очите ти". Изложбата ще бъде съпроводена с хепънинг, който ще включва творчески ателиета на открито. Ще бъдат обособени няколко къта по интереси, където деца, младежи и родители ще могат да се включат в ръчно изработване на предмети и да се запознаят с различни приложни техники. Ще работят с акварел и темпера, в техника "ебру" и с вълна в техника "плъсти". Предвидени са също ателие по танци и ателие по авиомоделизъм. 

Усмивките на участниците в хепънинга ще бъдат фотографирани и подредени в самостоятелна галерия на страницата на Младежкия център.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!